2021-12-13 13:49:42• hírek • MTI

Száz felett lehet a tornádó áldozatainak száma

Súlyos katasztrófahelyzetet hirdetett Joe Biden amerikai elnök Kentucky államban a tornádók pusztítása miatt vasárnap. Ezt a Fehér Ház közleményben tudatta miután az állam kormányzója ezt kérte a kormányzattól.  

A lépés lehetővé teszi, hogy az állam további szövetségi támogatásban részesüljön. Szövetségi forrásokra tarthatnak igényt a tornádó által érintett emberek Caldwell, Fulton, Graves, Hopkins, Marshall, Muhlenberg, Taylor és Warren megyében – olvasható a közleményben. A szerencsétlenül jártak többek között ideiglenes lakhatásukat, otthonuk helyreállítását és a biztosító által nem rendezett károkat tudják finanszírozni a segélyből.


Joe Biden korábban szövetségi katasztrófahelyzetnek minősítette a pusztítást, de így Kentucky legfeljebb ötmillió dollárra számíthatott a washingtoni kormánytól az amerikai szövetségi katasztrófavédelmi hivatal (FEMA) weboldalán olvasható információk szerint. Súlyos katasztrófahelyzet esetén ennek az összegnek nincs felső határa, a szövetségi támogatásokba pedig egyebek között az állami infrastruktúra helyreállítása is beletartozik.


Súlyos katasztrófahelyzet esetén ennek az összegnek nincs felső határa, a szövetségi támogatásokba pedig egyebek között az állami infrastruktúra helyreállítása is beletartozik. A demokrata párti Beshear a CNN hírtelevíziónak vasárnap este azt nyilatkozta: jóllehet egyelőre nem tudják, hányan vesztették életüket a tornádókban, a halálos áldozatok száma nagy valószínűséggel száz fölött van, és még mindig rengeteg eltűntet keresnek. „A pusztítás mértéke rettenetes” – tette hozzá, kiemelve, hogy több mint ezer ház semmisülhetett meg a katasztrófában. „Vannak helyek, amelyek egyszerűen eltűntek. Úgy értem, teljesen megsemmisültek” – fogalmazott.


Vasárnap a középnyugati tagállamba látogatott Alejandro Mayorkas szövetségi belbiztonsági miniszter is, aki leszögezte: a szövetségi kormány minden tőle telhető segítséget megad a helyi hatóságoknak és mentőcsapatoknak.


Joe Biden elnök szombaton már jóváhagyta a katasztrófahelyzet kihirdetését az államban, Vlagyimir Putyin elnök pedig együttérzését fejezte ki amerikai hivatali partnerének a természeti katasztrófa miatt.


A péntekről szombatra virradóan lecsapott tornádók a legnagyobb pusztítást a Kentucky délnyugati vidékén fekvő, alig több, mint tízezer lakost számláló Mayfield városkában végezték, ahol megrongálódott a tűzoltóság épülete, és beomlott egy gyertyagyár teteje is, a romok alatt pedig sokan életüket vesztették.


Halálos áldozatokat követeltek a tornádók Arkansas államban is, Illinois déli részén, Edwardsville térségében pedig a heves viharok következtében beroskadt az Amazon internetes kereskedőcég logisztikai központjának tetőszerkezete, és többen meghaltak.


A tornádók az Egyesült Államok öt tagállamában pusztítottak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: